Blanka stövlar och Black Beauty

När det kommer till glamour och sport är det få aktiviteter som toppar ridsport. Men inte bara är det stundtals väldigt glamouröst att sitta på hästryggen, det är dessutom ett sätt att få livslusten tillbaka om en varit med om en svår olycka och kanske blivit förlamad i benen.

Med skräddarsydda kläder, smala stövlar i perfekt passform och gedigen utrustning är elegansen ett faktum. Dessutom är det så den övre medelklassen jagar i England, till häst, med gevär, hundar och röda rockar. Du kan hitta snygga jaktstövlar och jaktkängor hos Active Outfit som passar perfekt till sådana ändamål.

I Aftonbladet kan vi läsa om hur fyra kvinnor som tidigare skadats allvarligt numera är pararyttare i VM och slåss för Sverige, till häst. Alla är förlamade, alla är starka kvinnor och alla är tävlingsmänniskor. Det är tydligt att man kan tacka hästsport och sport över huvud taget för mycket, särskilt när det kommer till att hitta en mening i sitt liv – med eller utan olycka i bilden.

I Göteborgs-Posten kan vi vidare läsa om hur man blir en starkare och bättre ryttare. En artikel som dock fokuserar på hästfantaster som inte råkar vara förlamade. Mycket fokus ligger nämligen på bålstabilitet, joggning för kondition och liknande. Men många övningar kan man göra även om man är lam i benen, som att träna överkropp med simning, träna puls och styrka samt balans. De djupa magmusklerna är det särskilt viktiga att träna, det görs bra med pilatesövningar.

Vildhästar med spanskt blod

Vill man rida ännu lite mer i skimrande glamour kan man göra det i Andalusien i södra Spanien. I denna del av landet har man fött upp tävlingshästar för dressyr sedan urminnes tider och det går att se stora flockar vildhästar springa fritt och gnägga loss bland pinjeträden. Det är över två tusen år sedan romarna bosatte sig i denna del av Europa och började försöka tämja vildhästarna, och mot alla odds har de faktiskt överlevt århundraden av domesticering. De hästraser som vilt ränner omkring är retuerta och marismeño. Den förstnämnda var mycket nära utrotning i mitten av 1900-talet men har sedan dess fått skydd av naturorganisationer och överlevt, idag uppgår antalet till 1200 stycken. Mer kan man läsa här, i Sydsvenskan.