Så får du vita tänder

Ute efter det perfekta hollywoodleendet? Vita tänder är inte bara glamoröst, det gör dig även mer självsäker. Idag finns det många olika behandlingar för att göra tänderna vitare. Nedan följer de vanligaste sätten.

Whitening är ett annat begrepp för att göra tänderna vita och det är vanligt att prata om olika whiteningprodukter. En annan vanlig term är tandblekning. Vad du strävar efter är att få bort fläckar och missfärgningar och få fram tändernas naturliga vithet. Företaget Dentway har tagit fram ett hemmakit för tandblekning. Det innehåller ingen peroxid till skillnad från många andra hemmakit, vilket gör att det är mer skonsamt för tänderna.

Olika sätt att få vitare tänder

Whiteningtandkräm – En speciell tandkräm som innehåller ingredienser för att tänderna ska bli mer vita. Det brukar inte ge något omedelbart resultat, men eftersom tandkrämen används dag efter dag, kan resultatet komma på sikt.

Whiteningkit för hemmabruk – Tandblekning som görs av dig själv hemma. Det är viktigt att noggrant läsa igenom den medföljande bruksanvisningen. Dentway är ett exempel och fördelen är att lösningen blir mycket prisvärd och ändå kan ge ett gott resultat med klart vitare tänder.

Professionell tandblekning hos tandläkaren – Det som brukar ge vita tänder snabbast, men också det som kostar mest. Tandläkare kan använda väldigt starkt blekmedel.

 

”Tillfälliga ilningar kan uppkomma vid blekningsbehandlingar, dessa försvinner ofta inom två dagar och är helt ofarliga”, enligt tandläkaren Alexander.

 

I vissa fall krävs ändå upprepade behandlingar för att få bort de allra svåraste fläckarna.

Vad du ska undvika

Främst bör du försöka minska ned på mängden syrlig mat. Det är när din tandemalj skadas eller försvagas som tänderna blir som mest utsatta. Då riskerar de att bli gula eller få fläckar. Givetvis bör du heller inte slarva med tandborstning eller tandtråd.