Lär dig mode i olika länder

svart kvinna i halterneckklänning

Det universella modet är inte så likartat som man skulle kunna tro. I Europa skiljer det sig en del åt från USA och mellan Sydamerika och Mellanöstern finns det också påtagliga skillnader. Det är också det som gör mångfalden så intressant.

Det här med trender kommer och går och även om de olika kontinenterna influerar varandra så finns det skillnader som främst utmärker sig på grund av kulturer och religion. Det muslimska modet har till exempel hamnat i blickfånget och tagit inspiration från västvärlden ordentligt. En abaya eller en turban kan lika gärna bäras av en europé idag. Du kan hitta en abaya från Hijabfactory.se i olika design.

svart kvinna i halterneckklänningSå påverkar trenderna varandra

En trend kan uppkomma i princip vart som helst. Ofta börjar den gro någonstans i en förort eller på gatan i olika länder, eller en ny livsstil sätter trenden på kartan. Hur trenden sedan sprids är annorlunda. Tack vare de sociala medierna är det oftast där det börjar men även genom olika kändisar som väljer att uppmärksamma trenden och sprida den vidare på olika plan och genom medier. Sedan finns trendagenturer som sammanfattar alla världens trender genom trendmapping och resor, modeveckor och böcker. All denna information delas ut till designers världen över som snappar upp och översätter dem efter sitt eget tycke och smak.

Vad är trendigt vart?

  • I Europa har modet tendens att vara lite mer avancerat än i till exempel USA.
  • Amerikanska modet är mycket enkelt och funktionellt och man gillar sällan detaljer som inte har något syfte.
  • I Japans och i Asien överlag är det asymmetriska och lite gulliga modet inne. Man vill inte se sexig ut eller framhäva formerna på samma sätt som i Europa eller Ryssland.
  • Australien har mycket av surfmodet och streetmodet.
  • Det sydamerikanska modet är mycket färgglatt och kreativt – ibland konstnärligt.

Muslimska modet

Det muslimska modet börjar ta in mycket från Europa, vilket inte är förvånansvärt då så många muslimer bosatt sig där. Dekorationer, mönster och lite insvängda sömmar och accessoarer med detaljer är inne nu. Muslimska kvinnan håller på att frigöra sig mer vilket avspeglar modebilden.