Vett och etikett i vardagen

I alla situationer man befinner sig i, är det viktigt att bete sig på ett anständigt sätt och kunna lite vett och etikett. Det finns regler på arbetsplatsen, i kollektivtrafiken och på i princip alla tillställningar. Vill man undvika att trampa i klaveret och framstå som ofin, bör man kunna dessa sociala koder.

För att lära svenskarna dessa oskrivna etikettregler har TV3 nu gjort programmet ”Inte ok”, skriver man i Allehanda. I programmet utreder programledarna Brita Zackari och Felix Herngren vad som är acceptabelt och inte i sociala samanhang. TV3 hoppas att programmet ska leda till att människor börjar prata mer om sociala regler och genom det få ökad förståelse för sin omgivning. Att kunna en del sociala koder och etikettregler är viktigt för att inte framstå som obrydd eller rent ut sagt otrevlig.

När det kommer till ett festsammanhang finns här väldigt många regler för hur man ska bete sig. Till exempel kan det vara bra att ta med sig en present när man går på fest. Den behöver inte kosta speciellt mycket, utan en handplockad blombukett kan vara tillräckligt. Den som bjudit in till fest kan också visa uppskattning genom att skicka tackkort till sina gäster efter festen, speciellt om det varit en stor tillställning. Även gästerna bör tacka för att de fått komma och visa att det varit kul att vara på festen, kan man läsa på Södermanlands Nyheter. Det finns allt som oftast även en klädkod på festen och den är viktig att försöka hålla sig till. Klädkoden handlar inte om att värden/värdinnan försöker vara snobbig. Det handlar snarare om att alla gäster ska känna sig snygga och undvika att känna sig under- eller överklädda.

I en artikel på Dagens Nyheter kan man läsa om vilka etikettregler som gäller på jobbet. Till exempel bör man undvika att prata om andras graviditet i lunchrummet eftersom att det kan vara sårande och svårhanterligt för någon som fått missfall, inte kan få barn eller inte vill ha barn. Dessutom finns en del regler om vad man får ta med sig i matlåda. Maträtter som tacos, surströmming eller kål anses lukta för starkt för att vara okej att ha med sig till det allmänna lunchrummet.