Ta hand om ditt yttre

Att vårda sitt yttre än mer inne än någonsin, vare sig det är med smink, naturliga oljor, lösnaglar eller att äta rätt för både kropp och själ. Hälsotrender och träningsinspirationen som vi kan hitta i tusental på Instagram växer och frodas.

8110929-beautiful-girl-in-the-image-of-audrey-hepburnVi pratade förut om att höstfester är de tillställningar där en kan gå all in. På maskerader och temafester är det roligt att styla sig lite extra, överraska och synas. Kreativitet och mod är två komponenter för att lyckas. Detsamma gäller för skönhet generellt, vi kanske inte alla är födda med ett utseende som Audrey Hepburn eller River Phoenix men vi kan komma längre än vi tror med att klä oss efter våra kroppsformer, trivas i vårt sätt att göra oss fina för oss själva och vårda våra kroppar. Att känna sig vacker är en del av just glamour.

I DN kan vi samtidigt läsa att blicken för skönhet tros vara medfödd. Forskare säger att redan spädbarn tittar längre på ansikten som av vuxna testpersoner har bedömts som vackra. Att dras till skönhet och att själv vilja vara vacker i andras blick tycks vara inte bara vara något som vi fått för oss av socialisering utan även av biologi med rötter i evolution. Det är alltså en mänsklig faktor att registrera och värdera skönhet hos de vi möter på gatan, i våra potentiella partner och bland retuscherade bilder i modemagasin. Något vi gör jämt och ständigt, ofta utan att vara medvetna om det. Att vackra människor dessutom ger sken av att leva ett mer glamouröst, lyckligt och spännande liv är något vi gärna tror. I alla fall om man litar till forskning i ämnet som artikeln i DN bygger på.

Skönhet – laddat ämne

Ändå är det så väldigt laddat kring utseende och särskilt dess betydelse. Att vara fåfäng är kanske inte alltid den bästa egenskapen, men fortplantningsmässigt har det en funktion. Att vara snyggast på festen, med eller utan lösnaglar, är något som många omedvetet vill vara.

Det finns massor av tips och råd kring skönhet och mycket man kan göra för att känna sig bekväm, snygg och självsäker – med glamouren på sin sida. Att vara vacker har sina fördelar, inte bara partnermässigt men även karriärmässigt. Dessutom innebär ett snyggt utseende både status samt ofta en högre lön, orättvist nog.